Introduktion
Keto - Det praktiske
Teorien bag
Inden du begynder
Madplaner, indløbslister og opskriftshæfte
Medlemsfunktioner
Sådan bruger du Ketolivs i dit 30 dages Ketoliv Kickstart
Madteknik: Tallerkenmodellen
Tallerkenmodellen handler om at inddele din tallerken i de rigtige fordelinger. Den tager højde for mængde, og er generelt et godt værktøj for dem, der ønsker at have en regel at holde fast i, uden at skulle måle og veje sin mad. 50% af din tallerken skal indeholde grønsager, 40% indeholde fedtholdigt protein og 10+% indeholde fedt. Fedt som nødder, gode olier eller mælkeprodukter.
Da grønsager har ganske få kulhydrater, får du sjældent for mange ved at spise 50% af din tallerken med grønsager, så længe du holder dig til de typer af grønsager, der er gode på KETO. Som hovedregel kan du spise mad der har under 5 gram kulhydrater per 100 gram, og som hovedregel bør det være oven- jords grønsager
Fordele
Fordelene ved tallerkenmodellen er, at den er mere løs. Den sørger for, at du får masser af grønt, og rammer rimeligt præcist med protein og fedt. Den er et godt udgangspunkt for nogle, der ikke ønsker hverken at måle eller veje mad.
Ulemper
Ulemperne ved tallerkenmodellenen er selvfølgelig, at den er upræcis. Selvom den tit rammer rigtigt, har du svært ved at se, om du rent faktisk får for mange kulhydrater eller utilstræk- keligt med protein og fedt. Hvis du ikke er helt dus med, hvor meget de forskellige madvarer indeholder, er der en stor usik- kerhed i denne metode, når det kommer til at få den rigtige mængde mad.
Selvom du på Keto skal spise en procentvis høj mængde fedt, har fedt dobbelt så mange kalorier som protein og kulhydrater. Så for ikke at forveksle tallerkenmodellen med den makrofor- deling du skal have på keto, tager vi det lige hurtigt igen.
På Keto spiser du omkring 60-70% fedt, 40-30% protein og 5-10% kulhydrater.
Hvis du bruger tallerkenmodellen, svarer det nogenlunde til,
at du fylder din tallerken på denne måde: 50% af din tallerken består af ovenjordsgrønsager, 40% af din tallerken består af fedtholdig protein, og de sidste 10% af din tallerken er fedt, som olie, nødder, smør, ost eller lignende.
Resume:
– Fyld 50% af din tallerken med kulhydratfattige grøntsager, 40% af din tallerken med protein og de sidste 10% med ren eller høj fedt, f.eks. en chili olivenolie, avocadoolie, mayonnaise, fetaost eller lignende.