https://vidensbank.ketoliv.dk/wp-content/uploads/2020/09/Episode-3-Hvorfor-Keto-virker-metabolisk-fleksiblitet-og-vejen-til-et-godt-helbred.jpg
Del artiklen

Der er risici ved at dyrke Keto, hvis du helt uhensigtsmæssigt spiser Keto inden for nogle makronæringsstoffer [mængde af fedt, kulhydrater og protein], uden at tænke på kvaliteten. Er du vegetar, og kun spiser chips – Så er du vegetarisk, men er du sund? Naturligvis ikke. Og det samme gælder på Keto.

Hør på Apple Podcast
Hør på Spotify 
Hør på Podimo
Hør på Youtube
Hør på Podtail
Hør på Google Podcast

Ting du får svar på i episode #3

– Keto er en omvæltning end andre kostvaner, men det er der en grund til
– Spiser man Keto uden at informere sig, kan det reelt set være en mere usund kost, end en traditionel kulhydratholdig kost
– Er Keto godt i forhold til hjertekarsygdom og cancer?
– Mange studier der undersøger Keto, undersøger en lavkulhydrat kost, og ikke en striks keto kost, med fokus på kvalitet
– Et nyt studie peger på, at mættet fedt fra uforarbejdet og naturlig kød, er godt for din sundhed.
– Hvor meget protein har man behov for, og hvor meget skal man spise på Keto?
– Spis grøntsager, for dit tarmsystems skyld
– Får man nyresten på Keto, og i så fald, hvorfor?
– Keto opsætter præmisserne for at kunne være sund og slank – Hør hvilke.
– Hvad er metabolisk fleksibilitet, og hvorfor er det godt?
– Evolutionært set, er vi gode til det, vi har gjort i århundreder, og det påvirker os i dag, når vores kost er ændret
– Uden kulhydrater laver kroppen “hjemmerengøring” af dine celler, som mindsker oxidativ stress
– Alle vores celler er programmeret til at begå selvmord
– Hvorfor LDL og HDL ikke bestemmer alt, og vi begynder at se, at vi skal dykke dybere
– Hvad VLDL (Very low density lipoprotein) er, og hvorfor det har betydning
– Fedt er ikke bare fedt, men vi har flere typer, hvor nogle er gode for dig

Risici ved at dyrke Keto

Der er risici ved at dyrke Keto, hvis du helt uhensigtsmæssigt spiser Keto inden for nogle makronæringsstoffer [mængde af fedt, kulhydrater og protein], uden at tænke på kvaliteten. Er du vegetar, og kun spiser chips – Så er du vegetarisk, men er du sund? Naturligvis ikke. Og det samme gælder på Keto.

Keto stiller større krav, det må vi erkende

I forhold til en traditionel Keto kost, stiller Keto nogle større krav. Vi vil vove at påstå, at det for den enkelte, ikke behøver være svært – Men når det kommer til fx. videnskabelige undersøgelser, er Keto en smule svær at måle på, fordi Keto som begreb er én ting, men hvad man reelt set spiser, inden for Keto’s rammer, er altafgørende.

Du kan derfor finde undersøgelser der fortæller, at Keto er ekstremt usundt, fordi de kun understøtter en række næringsindhold, men ikke giver et pjæk omkring kvaliteten af maden, og hvad for en mad, der egentligt indtages, så længe der er nok med fedt, og få kulhydrater. Den går ikke!

Keto der spises forkert, kan reelt set være usundere end en almindelige traditionel kost. Og det er vores motivation for at lave den her podcast!

 

Er Keto sundt eller ej?

Er man på Keto mere disponeret til sygdom? Fx cancer eller hjertekarsygdom?

Vi tolerer alle mad forskelligt, og det kan vanskeliggøre dette spørgsmål, men en ting er sikkert. Spiser du uforarbejdet mad, der ideelt set ikke har nogle ingrediensliste, fordi de selve er ingrediensen, så er du godt med. Keto, og gerne uforarbejdet og økologisk kød, i kombination med en hel, hel masse grøntsager, er sagen når det kommer til Keto. Ikke brøderstatninger, dårlige fedtstoffer og mishandlede dyr.

Hvor meget protein har man brug for på Keto?

Reelt set, har man kun brug for imellem 1g til 1,5 gram protein om dagen. Det er uanset hvad næsten, måske lige bortset fra, hvis du træner ekstremt, ekstremt intenst. Du kan hurtigt og nemt spise ca. 70 gram protein om dagen.

Får man nyresten på Keto?

Vi ser, at der er en lille tendens til, at man på Keto kan få mere nyresten end normalt. Nyresten kan komme af forskellige årsager, hvor mængden af puriner har meget at sige. Der er fx. mange puriner i kød, så hvis du spiser en meget kødbaseret ketogen diæt, kan det hjælpe af mindske kødet og spise flere grøntsager.

Da du spiser færre kulhydrater på Keto, som jo er nemmere at overspise, har du allerede der mindsket et væsentligt indtage af puriner, så om du får flere eller færre puriner på Keto, er faktisk svært at vurdere.

Der er også andre årsager til nyresten

Kan blodtrykket falde under Keto?

Keto har en hæmodynamisk effekt, hvor væskemængden i kroppen samlet set falder. Du kan derfor godt opleve, at få blodtryksfald. Hvis du tager medicin for forhøjet blodtryk, er det en god idé at holde ekstra godt øje her, og eventuelt tage din læge med på råd, inden du starter på Keto

 

De fantastiske fordele ved Keto

Din sult mindskes

Din krop producere mindre af hormet ghrelin, som er det sultregulerende hormon i kroppen. Når du har mindre af det, som skyldes den lave mængde kulhydrater, bliver du også mindre sulten. Du får mere kontrol over din kost, og bliver ikke hangry og sukkersøgende.

Du kan blive mere metabolisk fleksibel på Keto

Metabolisk fleksibel betyder, at du er vant til at forbrænde både fedt og kulhydrater. Du kan derfor veksle godt imellem de to, og på den måde trives på begge typer af brændstof. Det er en af de bedste ting, man opnår ved at være vant til at spise Keto.

Din forbrænding stiger på Keto

Din forbrænding stiger faktisk på Keto, med helt op til næsten 400 kalorier mere om dagen. Det gør den, fordi du skal omsætte fedt i stedet for kulhydrater, som er en meget mere kaloriekrævende process.

Du opstiller de bedste præmisser til vægttab

Samlet set, er Keto en fantastisk kostmåde at tabe sig på, fordi du opstiller de bedste primæsser til det. Du øger din forbrænding og mindsker din sult. Det er derfor nemmere for dig, at være i kalorieunderskud, og samtidigt med det, spiser du “rigtig mad”, som mætter meget mere, da den er fyldt med protein og fedt.

 

Hvordan påvirker Keto HDL, LDL og VLDL

Kolesterol, HDL, LDL og VLDL er store udslagsgivende emner når det kommer til Keto, og de er meget omdiskuteret. Sammenhængen imellem HDL og LDL er altafgørende, men man begynder også i dag, at tillægge størrelsen af LDL en stor betydning, når det kommer til risiko for sygdom og tidlig død.

VLDL er et LDL partikel der har været rundt i kredsløbet, men uden at have afsat sin kolesterol. Det sker, fordi mærkaterne på LDL partiklen bliver forstyrret, så cellen har svært ved at gennemskue, at det er LDL der kommer forbi. LDL passerer cellen, og får ikke afleveret sit kolesterol. Derfor ender den tilbage i leveren, og laves så til en mindre type af LDL, VLDL.

Mange og små VLDL partikler, er et tegn på metabolisk syndrom, som er en samlet betegnelse for en række sygdomme, der karakteriserer moderne livsstilssygdom i dag.

Du skal altid rådføre dig med din læge, hvis du i forvejen er syg med nyre, lever, hjerte eller har diabetes, da Keto er en stor omstilling i kroppen.

 

Ting vi nævner i podcasten

Er Keto sundt?

Kolesterol, HDL og LDL på Keto

Fordele ved Keto

Derfor taber du dig med Keto

Periodisk faste og autofagi

 

Flere ressourcer

Studie om betydning af LDL’s størrelse (VLDL)

Podcast episode #1 – Hvad er Keto, og hvorfor det ikke anbefales af sundhedsstyrelsen

Podcast episode #2 – Sådan starter du bedst Keto

44 Shares
Del artiklen