
Introduktion
Keto - Det praktiske
Teorien bag
Inden du begynder
Madplaner, indløbslister og opskriftshæfte
Medlemsfunktioner
Sådan bruger du Ketolivs i dit 30 dages Ketoliv Kickstart
Fedtstoffer
Når det kommer til fedt, er der ikke nogen nem forklaring. Der er heller ikke noget universelt svar, men det bedste vi kan gøre, er at sætte fakta op, så du kan drage dine egne beslutninger på et fornuftigt grundlag.
Det er så stort et emne, at vi har skrevet en hel bog om det, som vi anbefaler, at du anskaffer dig, hvis du vil vide mere om fedtet på Keto. Den hedder Ketoliv – Grundbog om sundhed og vægttab med Keto, og kan købes her på saxo
Her får du en mere overfladisk forklaring på fedtet, dog med alt det nødvendige!
En fed forklaring
Først vil vi starte med at understege, at du generelt skal holde dig langt væk fra nogle forbehandlet planteolier, der længe har været stemplet som sunde. Det gælder majsolie, sojaolie, solsikkeolie. De øger frie radikaler og inflammation i kroppen, og ændrer din omega 6:3 balance uhensigtsmæssigt meget til den forkerte side (for meget omega 6)
De fleste forarbejdet fødevarer som mayonnaise og andre dressinger, er desværre oftest altid baseret på disse olier.
Vi tager et hurtigt kig på de gode fedtstoffer. Vi har i store træk mættede og umættede fedt, hvor umættede inddeles yderligere monoumættede og polyumættede fedtsyrer. Og så har vi transfedt, som får sin helt egen beskrivelse. De fleste olier indeholder en kombination af flere fedtsyrer.
Umættede fedtsyrer
I modsætning til mættede fedtsyrer, har umættede fedtsyrer længe været stemplet som de sunde fedtsyrer. Umættede fedtsyrer er flydende ved stuetemperatur, og er olier som ekstra jomfru olivenolie, avocadoolie, hørfrøolie, sesamolie og an- dre lignende uforarbejdet olier.
Monoumættede og flerumættede fedtsyrer
Monoumættede fedtsyrer kommer fra mange af de gode olier vi kender i dag. Olivenolie, hørfrøolie, nødder og avocado, har længe været anset som rigtig sunde. Omega 3 er en flerumættet fedtsyrer, og er essentielle fedtsyrer som kroppen ikke selv kan danne. De skal tilføres udefra, og er livsnødvendige, for at opretholde en god balance.
I dag har vi i Danmark generelt et omega 6:3 forhold, svarende til 20:1. Altså 20 gange så meget omega 6 som 3. Det fører til kronisk betændelsestilstand i kroppen.
flerumættede fedtsyrer med masser af omega 3 er blandt andet nødder som valnødder, mandler, pekannødder og kerner og frø som græskarkerner, solsikkefrø, hørfrø og chiafrø. Og derudover kommer fisken. Fisk indeholder meget store mængder omega 3, og det er årsagen til, at næsten alle lande i verden anbefaler, at man spiser fisk hver uge.
Mættede fedtsyrer
Mættede fedtsyrer er faste ved stuetemperatur. De er generelt stemplet som årsagen til hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol og blodtryk og andre kredsløbssygdomme, men disse påstande er nu blevet aflivet godt og grundigt – det tager bare tid før den synker ind hos fødevarerstyrelsen.
En af mange metaanalyser fra 2010 har vist, at der er tonsvis af fordele ved at inkludere mættede fedtsyrer i din kost, bl.a. Et bedre forhold af LDL og HDL kolesterol, øget immunstøtte og bedre knogletæthed.
Desuden har vi spist det i 2000 år, og vi er her stadig.
De fleste mættede fedtstoffer kommer fra animalske fødevarer, og er æg, kød, fløde, smør, mælk direkte fra koen, svinefedt, kokosolie, kakaosmør, og så videre.
Transfedt
Transfedt er en umættede fedtsyrer, der findes naturligt i animalske produkter, men også kan fremstilles syntestisk. Det
er den syntestiske du skal undgå, og den findes i forarbejdet vegetabilske olier. De udsættes for en såkaldt hydrogenering, hvor hydrogen ved højt tryk presses ind i molekylerne. Det gør industrien for at få olien til at holde længere på hylderne.
Hvis du i dag fandt en solsikkeolie fra 1930, vil den formentligt være ligeså brugbar nu, som den du kan købe i dag i dit supermarked. Det kan umuligt være sundt for din krop. Derudover danner olierne oxideret LDL kolesterol, som øger dit blods sammenklumpningseffekt, når de bliver opvarmet, og det øger derfor risikoen for blodpropper.
Enhver restaurant og grillbar bruger vegetabilske olier til friture (og alt andet stegning, fordi det er billigt).
I Danmark kontrollerer vi heldigvis mængden af syntestisk transfedt vha. en restriktion fra 2006, som maksimalt tillader 2 gram transfedt per 100 gram. Før var dette tal helt oppe på 60 gram. Det naturligt forekommende transfedt fra dyr, er ikke en del af denne kontrol.
En fed sammenfatning
Det kan godt lyde lidt kompliceret at vælge de rigtige fedtstof- fer, men det behøver det ikke være. Lad os opsummere.
Spis rigtig mad – Fedtstoffer der ikke er forarbejdet og overophedet. Hvis en olie, margarine eller andet fedtstof kan holde sig usandsynligt længe, eller det indeholder tilsætningsstoffer, som du ikke kan udtale, er det forarbejdet. Koldpresset olier er oftest ikke forarbejdet, og er ikke ophedet, sammenlignet med andre.
Resume:
– Læs Ketolivs bog, for at få et detaljeret og nødvendigt indblik i fedtstoffer