
Hvordan kommer man i ketose?
Når kroppen ikke indtager kulhydrater, vil den på sigt forbrænde fedt. Når det sker, producerer du et stof kaldet ketonstoffer. Ketonstoffer, eller ketoner, kan måles i blodet, hvorfor man kalder det, at være i ketose.
Når du er i ketose, er det en direkte konsekvens af, at du nedbryder fedt. Det er ikke hundrede procent ensbetydende med, at du taber dig, men det er et skridt på vejen. Spring over boksen, hvis du allerede ved det, og gå videre med næste afsnit.
Sådan taber du dig med ketose
Sådan kommer du i ketose
Det kan gøres super kompliceret, og det kan forklares enkelt og simpelt. Vi tager den simple!
Der skal tre ting til stede, for at du kommer i ketose:
– Du skal ikke spise kulhydrater (20-30 gram om dagen)
– Du skal forbrænde de fleste kulhydrater i dine sukkerdepoter (glykogendepoter)
– Din krop begynder at nedbryde fedt, for at skabe energi
Det eneste du faktisk skal gøre er derfor, at mindske dit indtag af kulhydrater. Så simpelt er det, hvis du vil i ketose. Der dukker dog nogle andre spørgsmål op, som vi også er nødt til at kigge på. Hvad skal du så spise, hvis du ikke kan spise kulhydrater? Og hvor får du de 20-30 gram kulhydrater fra.
Hvad kan du spise for at komme i ketose
Hvis vi skal omsætte de tekniske detaljer fra ovenstående afsnit til lavpraktisk mad, så kan du spise de fleste ovenjords grøntsager, kød, de fleste kød erstatninger, nødder, kerner, gode olier, de fleste mælkeprodukter, ketoficerede brøderstatninger.
Du kan ikke spise brød, rugbrød, ris, pasta, bønner, mange underjords grøntsager (kartofler f.eks.).
Magien ligger derfor i fordelingen af maden, og som hovedregel, kan du spise ubegrænset ovenjords grøntsager, en moderat mængde kød/andet protein, og supplere med en fedtkilde, som kan være olienolie, olien, fede nødder, lidt ost eller lignende. Eller lidt af hvert!
Hvis du spiser på denne måde, er du allerede godt på vej i ketose. Det er dog ikke noget der bare sker over natten (medmindre du faster og dyrker fysisk motion). Det kan tage 1-4 uger, hvor du spiser på denne måde, før du oplever at komme i ketose. Men uanset hvad, begynder din krop at nedbryde fedt efter ganske få dage, så længe du begrænser dit indtag af kulhydrater, og for de fleste, er det netop målet.
Er det vigtigt at måle, at man er i ketose?
Det er ikke vigtigt. For mange er det dog rart, idet det bekræfter, at de spiser den rette mængde og type af kost. Når man måler det, får man et konkret svar på, at det man gør, er rigtigt i forhold til at komme i ketose.
En anden måde er, at mærke efter i kroppen, og at se på vægten. Og de er lige så gode, medmindre det er en helt konkret måling på fedtforbrænding, man er ude efter.
Men hvad er symptomerne på, at man er fedtforbrændende, objektive såvel som subjektive? Og hvad sker der rent faktisk i kroppen?