Lær om Keto
- Hvad er Keto?
- Hvor meget mad spiser man?
- Keto diæten blev født
- Forskellen på LCHF og keto
- Terapeutisk Keto og ernæringsmæssig keto
- Er keto en kur eller en livsstil?
- Makro- og mikronæringsstoffer
- Keto+ – De grundlæggende principper
- Derfor taber du dig på Keto
- Hvad er ketose?
- Hvordan ved jeg, at jeg er i ketose?
- Hvad sker der i kroppen, med og uden ketose?
- Hvorfor virker ketose?
- Afrunding
Maden på Keto
Kød og køderstatninger
Efter min erfaring kan vi sagtens spise rødt kød, selvom det indeholder meget mættet fedt, så længe vi eliminerer kulhydraterne i vores kost samtidig. Det er dog vigtigt, at kødet kommer fra et dyr, der er blevet behandlet ordentligt.
Økologisk og organisk mad er oftest mad af den højeste kvalitet og er derfor dét, du bør vælge. Derudover bør vi spise varierede typer af kød, altså både okse, svin, lam og fjerkræ og også fisk, for at indtage forskellige sammensætninger af proteiner. Proteiner er opbygget af forskellige aminosyrer, og din krop skal bruge dem allesammen. Ved at spise varieret kød og proteinkilder fra dyr får du alle de forskellige aminosyrer og omega-fedtsyrer, som kroppen skal bruge.
Komplette proteiner
Kød er en god kilde til både protein og fedt. Proteinet i kød bliver betragtet som komplet protein, fordi det indeholder alle de essentielle aminosyrer, kroppen skal have tilført igennem kosten, og som den ikke selv kan danne. Derudover indeholder kød oftest store mængder mineraler og vitaminer, specielt hvis du ikke nøjes med dyrets muskler, men spiser såkaldt “nose-to-tail”, der inkluderer flere dele af dyret end bare musklerne, fx lever og hjerte.
Næsten alle typer af kød egner sig til keto, og nøgleordene i forhold til kød er variation og kvalitet.
Vegetariske kødalternativer
Med alle de vegetariske kødalternativer, vi kan finde i dag, er det ikke umuligt at spise vegetarisk eller vegansk på keto. Det kræver dog en ekstra indsats at sikre, at man får tilført tilstrækkeligt med næring fra andre kilder. Plantefars er generelt tilført fedt, da grundingredienserne ikke har et naturligt højt fedtindhold. Du skal derfor være opmærksom på, hvilken type fedt der er brugt. Heldigvis bruges der i mange typer af plantefars smagsneutral kokosolie. Derudover er mange køderstatninger lavet på soja, som indeholder såkaldte fytoøstrogener, der kan være hormonforstyrrende i større mængder. Naturli’s fars kan dog fremhæves her, da det er lavet med ærteprotein og kokosolie. Kødalternativer er fabrikslavede, og det kræver derfor, at du skal være særligt opmærksom på både metode og indhold.
Protein med lavt fedtindhold:
Hakket svinekød 4-6 %
Hvid fisk
Kalkun uden skind
Krabbekød
Muslinger
Seitan (vegansk)
Svinekoteletter
Svinekød i tern
Tun i vand
Protein med moderat fedtindhold:
Hamburgerryg
Kalkunbacon
Kyllingelår
Laks
Pølser (nogle)
Sardiner
Svinemørbrad
Tempeh (vegansk)
Veganske køderstatninger som plantefars*
Æg
* Se efter kulhydrat og tilsætningsstoffer
Protein med højt fedtindhold:
Andelår
Bacon
Chorizo
Entrecote
Flæsk
Flæskesvær*
Grillkøller
Hakket oksekød 8-20 %
Kylling med skind
Laks med skind
Nakkefilet
Porchetta
Revelsben
Ribeye
Roastbeef
Spareribs
Svinehjerter
Svinekam
Tun i olie**
Tykstegsbøffer
Ethvert andet kød med fedtkant
* Flæskesvær er næringsfattigt og oftest stegt i vegetabilske olier, der har gjort dem så sprøde. De er ikke et næringsrigt eller sundt alternativ, selvom de har en lav mængde kulhydrater og en høj mængde fedt. Men de kan tilføje en ret god smag i små mængder.
** Tun i olie ligger oftest i solsikkeolie eller andre typer af vegetabilske fedtstoffer, som vi gerne vil undgå.