Lær om Keto
- Hvad er Keto?
- Hvor meget mad spiser man?
- Keto diæten blev født
- Forskellen på LCHF og keto
- Terapeutisk Keto og ernæringsmæssig keto
- Er keto en kur eller en livsstil?
- Makro- og mikronæringsstoffer
- Keto+ – De grundlæggende principper
- Derfor taber du dig på Keto
- Hvad er ketose?
- Hvordan ved jeg, at jeg er i ketose?
- Hvad sker der i kroppen, med og uden ketose?
- Hvorfor virker ketose?
- Afrunding
Maden på Keto
Hvor meget mad spiser man?
Som hovedregel gælder det, at jo færre kulhydrater du spiser, jo flere ketoner producerer du. Spørgsmålet er så, hvor mange kulhydrater du skal begrænse dig til for at producere ketoner.
Som tommelfingerregel skal du spise under 50 gram kulhydrater om dagen for at komme i ketose. Det er dog ikke altid sådan, da alle kroppe har deres egen grænseværdi for, hvornår de producerer ketoner, og det afhænger af flere ting. Det afhænger eksempelvis af, hvor fysisk aktiv du er, hvor mange muskler du har, dit stofskifte, og hvad du spiser. Men de fleste mennesker kan komme i ketose ved at holde sig under 30 gram kulhydrater om dagen, og nogle få kan endda strække den helt op på 80 gram kulhydrater om dagen. Ud over en lav mængde kulhydrater spiser vi på keto en moderat mængde protein og en høj mængde fedt, så i bund og grund en noget anderledes sammensætning set i forhold til den moderne danske kost, der indeholder mange kulhydrater og lidt fedt.
Siden tidernes morgen
Ketose er et metabolisk stadie, som har eksisteret siden tidernes morgen. For længe siden, da der ikke fandtes et indkøbscenter, en bager, kiosk eller cafe på ethvert gadehjørne, og mennesket selv skulle fange sin mad, var der lange perioder uden mad. Vi har overlevet de perioder, fordi vi kan faste og producere energi fra andet end kulhydrater, nemlig fedt og proteiner. Vores overlevelse skyldes ikke nødvendigvis den højde mængde fedt, men snarere at det er muligt for os at bruge fedt som brændstof og omdanne det, sammen med protein, til ketoner og glukose.
I perioder uden mad, hvor vi reelt set faster, producerer vi derfor ketoner og ender i ketose. På keto efterligner vi fastestadiet, bare uden at sulte os selv, og det er her, hele forskellen ligger.
Vi spiser en moderat mængde protein (svarende til 1-1,5 gram per kilo kropsvægt), en lav mængde kulhydrater (20-50 gram) og lader resten være primært sunde fedtstoffer.
På keto spiser du bl.a. fødevarer som kød, fisk, æg, nødder, kulhydratfattige frugter som bær og avocado, masser af grøntsager og sunde fedtstoffer som olivenolie og avocadoolie. Senere får du en komplet liste over alle de fantastiske madvarer, du kan spise, og du bliver undervejs klædt på til at kunne trives og tabe dig med keto.
Resume:
– På Keto spiser du som regel under 30 gram kulhydrater om dagen, for at komme i ketose
– Du spiser en moderat mængde protein, svarende til ca. 1-1,5 kg per kilo kropsvægt. Derudover spiser du sunde fedtstoffer, til du er mæt
– Maden kan f.eks. være kød, æg, nødder, kulhydratfattige grøntsager, frugt, bær, avocado og nogle gode olier.