Lær om Keto
- Hvad er Keto?
- Hvor meget mad spiser man?
- Keto diæten blev født
- Forskellen på LCHF og keto
- Terapeutisk Keto og ernæringsmæssig keto
- Er keto en kur eller en livsstil?
- Makro- og mikronæringsstoffer
- Keto+ – De grundlæggende principper
- Derfor taber du dig på Keto
- Hvad er ketose?
- Hvordan ved jeg, at jeg er i ketose?
- Hvad sker der i kroppen, med og uden ketose?
- Hvorfor virker ketose?
- Afrunding
Maden på Keto
Grøntsager
Masser af grøntsager. Grøntsager er oftest kalorielette, og så er de fyldt med vitaminer og mineraler og bør være en fast del af ethvert måltid. Som udgangspunkt er alle grøntsager sunde, og jeg vil gerne undgå at snakke om “forbudte” grøntsager i det hele taget, da alt skal ses i kontekst. Nogle grøntsager indeholder dog flere kulhydrater end andre, og hvis det er ketose, vi er ude efter, skal de begrænses til en mindre mængde eller helt undlades. Her snakker vi om eksempelvis kartofler, gulerødder, rødbeder, pastinakker og lignende rodfrugter. Der er dog et samspil imellem indhold og mængde. En gulerod kan oftest godt indgå i et hovedmåltid, hvis mængden er lille.
En god hovedregel er at spise frit af grøntsager, der vokser over jorden. De er oftest både kalorie- og kulhydratlette. Der er derfor ikke bestemte fødevarer, der er “keto” og “ikke-keto”, men der er madvarer, du skal være påpasselig med, hvis det er ketose, du er ude efter. Nogle af de bedste grøntsager på Keto+ er derfor disse:
Asparges (2,2 gram)
Aubergine (2,6 gram)
Avocado (9 gram)
Bladsalat (2,2 gram)
Blomkål (1,9 gram)
Broccoli (1,3 gram)
Bønner* (3,6 gram)
Bønnespirer (5,1 gram)
Citroner (9 gram)
Champignoner (2,9 gram)
Forårsløg (4,7 gram)
Græskar* (3,1 gram)
Grønkål (4,7 gram)
Hvidkål (5,1 gram)
Knoldselleri* (4,1 gram)
Krydderurter (2,7 gram)
Kål (6 gram)
Løg* (8 gram)
Peberfrugter (5,1 gram)
Rabarber* (3 gram)
Rucola (2,2 gram)
Salat (2,2 gram)
Spaghettisquash* (7 gram)
Spinat (1,3 gram)
Squash* (2,4 gram)
Svampe (5 gram)
Tomater* (2,6 gram)
*Madvarer med stjerne, er madvarer som der enten har mange kulhydrater, og som skal spises moderat, eller madvarer som er nemme at spise meget af, og dermed få mange kulhydrater alligevel
Note om avocado: Avocado vurderes af DTU til at have 9 gram kulhydrater per 100 gram. De fleste andre fødevarerorganisationer, viser at avocado har meget færre kulhydrater svarende til 4-5 gram per 100 gram. Vi anbefaler at spise avocado med måde.