Mættet og umættet fedt
Mættet fedt
Mættet fedt finder du mest af i kød, fedtrige mælkeprodukter og tropiske planter som kokosnød. Selvom det negative syn på mættet fedt har ændret sig lidt over de seneste par år, er der stadig mange, der mener, at mættet fedt at usundt for vores helbred.
Det mener jeg, er en oversimplificering af fakta, og jeg synes ikke rigtigt evidensen bag den tro er slående. Faktisk fokuserer flere nyere studier decideret på en genevaluering af synet på det mættede fedt, og de påpeger, at en undladelse af mættet fedt kan sænke kolesteroltallet, men at det ikke nødvendigvis har noget at gøre med mindskelsen af hverken sygdom eller død. Der er en korrelation, men ingen årsagssammenhæng. Det betyder, at indtagelsen af mættet fedt er til stede under de sygdomme, der undersøges, men som læge Anthony Gustin i sin bog Keto Answers så fint beskriver det, “så ville man heller ikke konkludere, at katte giver cancer, bare fordi mange cancerpatienter har en kat. En enkelt faktor som denne kan ikke isoleres og få skylden, men skal ses i en større kontekst.”. Jeg mener også, at kontekst er nøglen, og selv fedtstoffer, som vi anser som sunde, kan være usunde i de forkerte mængder eller sammenhænge.
Hvor der er evidens for, at du kan sænke dit kolesteroltal ved at erstatte mættet fedt med andre fedtstoffer, synes der ikke at være evidens for, at det mindsker hverken risikoen for hjertekarsygdom eller død. Og det mener jeg, er fordi kolesterol ikke er den store synder. Som jeg ser det, tænker vi kun på at mindske kolesteroltallet, og ser blindt på hvad evidensen umiddelbart også synes at fortælle os om kolesterol, når man ser den i den rette kontekst, sammen med eksempelvis forarbejdede kulhydrater og vegetabilske fedtstoffer. Vi fokuserer på at sænke kolesterollet, og ikke på at mindske årsagen til sygdom – og de to ting er i min verden ikke lig hinanden.
Jeg har set masser af eksempler på forbedrede kolesteroltal hos Ketolivs brugere. Og de spiser altså ketokost med mindst 60% fedt, store mængder mættet fedt og næsten ingen kulhydrater.
Jeg vender straks tilbage til kolesterol, men vi skal lige have gjort fedtstofferne færdige først.
Umættet fedt
Generelt set opfattes umættet fedt som helbredsfremmende. Og igen synes jeg, det er lidt forkert at slå umættede fedtsyrer over én kam og kalde dem allesammen for sunde – for der er som altid flere nuancer. Og nogle bestemte typer af umættede fedtsyrer, kommer på min liste over de mest sygdomsfremmende. Det er de forarbejdede flerumættede fedtsyrer, jeg ikke er så glad for. De findes i forarbejdet mad og i friturestegt fastfood. I kombination med sukker, mener jeg, det er en sprængfarlig bombe i sig selv, som vi frivilligt putter i munden. Og jo, det har jeg jo også selv gjort. Masser af gange! Før jeg gik i gang med Ketoliv. Nu har jeg slet ikke lyst til at byde min krop sådan en omgang.
Umættede fedtstoffer kan enten være monoumættede, flerumættede eller transfedt, både naturligt transfedt i eksempelvis kød og kunstigt fremstillet).
Transfedt
Kunstigt transfedt er sundhedsskadeligt og kontrolleres nøje af Fødevarestyrelsen til under 2 gram per 100 gram fødevare.
Monoumættede
Monoumættede fedtstoffer findes i eksempelvis olivenolie, nødder og avocado, og er generelt accepteret som sundhedsfremmende.
Flerumættede
Flerumættede fedtstoffer indtages oftest i form af omega-3 eller omega-6, som er grupper af blandt andet essentielle fedtsyrer. Begge typer er yderst vigtige, og øger hjernens udvikling, kognitive funktioner, styrker immunsystemet og et hav af andre gode sager. Du har sikkert hørt om EPA og DHA, som er omega-3, og der er en god chance for, at du tager dem som kosttilskud igennem fiskepiller. Omega-6 er også vigtig for mange andre ting, men ligesom så meget andet, ligger magien i balancen.
Resume:
– Mindskelsen af mættet fedt kan måske sænke kolesterol, men det har intet at gøre med at mindske hverken sygdom eller død
– En enkelt faktor kan ikke isoleres og få skylden, men skal ses i en større kontekst