Hvad er insulin resistens?
Kroppen er lavet så smart, så den automatisk lærer og bliver bedre til de ting, du udsætter den for. Modsat opbygger den også en øget modstandskraft. Der skal derfor mere af et stof til i morgen, for at det virker lige så godt, som det gjorde i dag. Oversat til dansk betyder det, at jo mere koffein du drikker i dag, jo mere skal der til om et år, for at det har den samme opkvikkende effekt. Jeg har en hypotese om, at det samme sker for insulin.
Og hvordan var det nu med insulin? Jo, jo flere kulhydrater du spiser, jo mere insulin producerer din bygspytkirtel for at hjælpe med at flytte glukosen væk fra blodet og ind i cellerne, hvor det kan blive brugt som energi.
Når du over lang tid bliver udsat for store mængder sukker, bliver kroppen på samme måde bliver mere modstandsdygtig over for insulin. Det bliver altså sværere for kroppen at bruge insulin til at flytte sukker ind i cellerne – og hvad gør kroppen så? Den producerer da lidt mere insulin! Insulinresistens har altså en forstærkende effekt over tid. Så jeg tror på, at jo mere insulin du udsætter din krop for, jo mere modstandsdygtig bliver du over for hormonet. Det er min hypotese.
Det betyder, at der over tid florerer mere sukker i dit blod, end der plejer, fordi din krop ikke kan holde trit. Det kan din læge måle ved at undersøge dit langtidsblodsukker (HbA1c), der afslører, hvordan dit sukkerniveau i blodet har ligget over de seneste 8-12 uger. Hvis det er over 5,6-7, har du prædiabetes eller diabetes og er måske klar til at få ordineret den store medicinpakke.
I stedet for at sænke mængden af sukker i blodet (og deraf automatisk mængden af insulin, som vi producerer) ved at indtage færre kulhydrater, vælger vi i stedet at piske din bugspytkirtel med medicin, der tvinger den til at arbejde hårdere og producere mere insulin, så den kan holde trit med den høje mængde kulhydrater, du indtager. Vent … Det lød helt dumt, så lad os lige tage den igen lidt langsommere …
I stedet for at lytte til vores krop og give den rigtig mad, som den kan tolerere og arbejde med, ordinerer vi medicin, der tvinger den til at arbejde hårdere og frigive mere insulin for at imødekomme den unaturligt høje mængde sukker, den indtager? Det lyder stadig ret dumt, men den er desværre god nok, for det er virkeligheden, som den er i dag for rigtig mange mennesker.
Det er ligesom at piske en træt hest, der trækker en hestevogn. Hvis du pisker den lidt hårdere, kan den trække et par kilometer mere, men så knækker den til sidst og falder sammen. I stedet burde vi stoppe op, give hesten lidt vand, lidt ordentlig mad og et lille hvil.
Vi burde spise mad, som tilgodeser både vores krop og vores sind, så begge dele kan være glade og sunde. Så lad os lige spørge én gang til. Er keto sundt? Ja, men det afhænger af maden.
Men hov, hvad med fedtet? Vi har altid fået at vide, at vi skal undgå fedt og specielt det mættede fedt, hvor keto jo nærmest siger det modsatte. Hvordan kan det være sundt at spise så meget fedt? Det kommer jeg til nu!
Resume:
– Kroppen vender sig til de ting vi udsætter den for, hvorefter der skal mere af tingene til, for at have den samme effekt
– Hvis kroppen over lang tid udsættes for sukker, skal der mere insulin til, for at bruge sukkeret i cellerne, end man ellers er vant til
– I dag giver vi insulin for diabetes i stedet for at ordinere en kost lav på kulhydrater, som kan løse samme problem