https://vidensbank.ketoliv.dk/wp-content/uploads/2020/07/keto-på-grund-og-ondt.jpg
Del artiklen

Når man tænker Keto, så tænker rigtig mange smør, fløde og/eller kokosolie i kaffen, masser af bacon, og i det hele taget, store mængder fedt. Det er i sig selv ikke forkert, men det er vigtigt at forstå hvorfor du eventuelt ville hælde flydende fedtstof i din kaffe, og hvorfor/hvornår du ville lade være.

 

Medierne snakker tit og ofte om Keto, og det bærer ofte (eller altid?) præg af, at det er den sensationelle del der tales om.

“Gitte tabte 20 kg på 6 uger” eller “Morten smed 5 kg på en uge”

Pointen bag historierne er, at Keto er godt til vægttab, og det er det virkelig. Keto er den ultimativt bedste måde at tabe sig på, uden at gå på kompromis, og uden at føle dig sulten, selvom du er i kalorieunderskud. Men hvad medierne glemmer at nævne, er i virkeligheden alt det vigtige.

Du taber dig ved at opsætte nogle præmisser, der gør det nemt for dig, at være i kalorieunderskud.

  1. Din forbrænding stiger, fordi du primært nedbryder fedt.[1]
  2. Din ghrelin produktion falder, så du bliver mindre sulten, og har nemmere ved at være i kalorieunderskud.[2]
  3. Du spiser mad af høj densitet, der mætter meget, og som indeholder meget protein, der er muskelbevarende i kalorieunderskud.[3] 

 

Du har med andre ord sorteret alt det svære ved at være på diæt fra, og samtidigt sorteret den mad fra, der er nemt at overspise. Men hvad så, med olie i kaffen?

Olie i kaffen er 100% fedt, som du drikker i sin rene form. Og når du gør det, skal du vide hvorfor. Ved du ikke det, skal du stoppe det nu. På Keto er den største forskel, at du spiser en lav mængde kulhydrater. På denne måde, kommer du i ketose, og om du drikker fedt i kaffen eller ej, har intet at sige. Du kan derfor putte olie eller fløde i kaffen af 3 årsager:

  1. Du bruger det som en erstatning for et helt måltid.
    Hvis du erstatter en fedtkaffe med et helt morgenmåltid, vil du med sikkerhed få færre kalorier, end hvis du spiste en normalt måltid. Hvis du derfor kan holde dig mæt på sådan en slambert, kommer du i kalorieunderskud fra morgenstunden, og det er smart, hvis du ønsker at tabe dig. Men da der er meget lidt næring i fx. kokosolie eller fløde, og din krop bedre tjent med at spise et low carb måltid med næring.
  2. Du forsøger at tage på, fx. ved at opbygge muskler. Det kræver, at du er i kalorieoverskud, for at undgå at spise alt for meget protein eller for mange kulhydrater, kan du sikre et kalorieoverskud, ved at supplere med en fedtkaffe
  3. Du tilsætter MCT olie til kaffen. MCT olie er mellemkædede triglycerider, som er fedtstoffer af en bestemt størrelse, som kroppen optager direkte i leveren og bruger som energi med det samme. MCT olie har derfor en opkvikkende effekt, som er sammenlignelig med præworkout til træning, og øger ketonproduktion, fordi det optages og nedbrydes med det samme.

Keto er en medalje med to sider

Keto er som en medalje med en pæn forside og en meget dyster bagside, og hvordan du vender medaljen bestemmer, om du styrker eller bedrager dig selv og dit helbred. Men du bestemmer faktisk selv, hvordan du vender den. Men er du i forvejen livsstilssyg, kan du ende ud i problemer, hvis du spiser Keto forkert. Men hvorfor skulle du så overhovedet spise Keto, hvis det er risikabelt? Igen, fordi Keto kan være den helt store redning, og vejen til et fantastisk helbred. Keto er den ultimativt sundeste måde at spise på, hvor vægttab kommer af sig selv, og din krop og hjerne har det fantastisk. Lad os derfor hjælpe dig og korrigere dig hen, hvor det er sundt at være.

For at forstå hvor Keto går galt i byen, skal vi dykke lige ned i fedtstoffer, for det er netop disse, der kan være problemet.

Der findes flere forskellige typer af fedt, som spiller forskellige roller i kroppen, og hvordan de behandles inden de indtages er altafgørende. Det bunder alt sammen i det man kalder oxidering af fedtstoffet.

 

Når fedtstoffer oxiderer [4]

Fedtstoffer oxiderer, når det udsættes for høj varme eller tryk, og når det sker, ændrer det sin kemiske struktur, til at kunne reagere med andre stoffer, og skabe det man kalder frie radikaler. Hvis du har alt for mange frie radikaler i kroppen, har det mange negative konsekvenser i kroppen, som fx. nedsat eller ødelagt epitelfunktion i blodårer (hvor fleksible dine blodårer er, til at ændre, strække og bøje sig), og det kan være med til at skabe blodpropper. Derudover kan det nedsætte funktionen af dine cellers membraner, så de fungerer dårligere.

En kort kemilektion

Mættet fedt er mættet. Hvad betyder det? Det betyder, at det i forvejen er mættet med ilt, og når det ophedes, oxiderer det ikke nær så meget på grund af det. Umættet er.. umættet! Hvor monoumættet i sin kemiske struktur har ét sted (deraf mono), hvor det kan oxidere med ilt. Flerumættede har flere steder.


Billede fra Ketoliv bog: Ketoliv – Grundbog om vægttab og sundhed med Keto

 

Fedtstoffer

Vi vil undgå at fedt oxiderer, og derfor vil vi som udgangspunkt bruge det fedtstof til stegning og bagning, som oxiderer mindst. Det er prioriteret rækkefølge: 1. Mættet fedt, 2. monoumættet fedt, 3. flerumættet fedt.

Det er dog kun et problem, når det udsættes for høj varme eller tryk, da det ellers ikke oxiderer spor meget. I sin rene form, er flerumættede og monoumættede fedtstof, derfor rigtig godt for dig, fordi fedt er livsnødvendigt for dig i sin rene form. Alle dine celler består nemlig af fedt

Dine celler kan ikke kende forskel på fedtstofferne [5]

Der findes som sagt fedt i alle dine celler. Det er cellemembranen der er opbygget af et fedtlag. Det fedt du spiser og danner i kroppen, tages ind af cellerne, og bruges som cellevæg. Dine celler kan bare ikke kende forskel på, hvor god kvaliteten af fedtstofferne er. Den tager det ind uanset.

Om dine celler er opbygget af dårlig eller god fedt, bestemmer rigtig, rigtig meget.

I en sund celle, kan næringsstoffer bevæge sig frit ind og ud af den gennemtrængelige cellemembran (semi parable).
I en usund celle, har næringsstofferne svært ved at komme ind, og affaldsstofferne har svært ved at komme ud.

Billede fra Ketoliv bog: Ketoliv – Grundbog om vægttab og sundhed med Keto

 

Forholdet imellem omega3 og omega6

Ud over, at fedtstofferne skal behandles ordentligt, vil vi gerne have godt med omega 3, og kun ganske lidt omega6. De er begge livsnødvendige fedtstoffer, sammen med en masse andre, men lige nøjagtig omega6 i en alt for stor mængde, øger kronisk inflammation. Det gør det, da en bestemt type omega6 (ALA) stimulerer til inflammation, og den kan faktisk ikke gøre for det, for den er livsnødvendig. Det er bare ikke meningen, at den skal være så prominent i kroppen.

 

Det er derfor vigtigt at mindske forholdet imellem omega3 og omega6, hvor du ikke blot skal spise mere omega3, men også mindre omega6.

 

Du kan sagtens komme i ketose, på omega3 og oxideret fedtstoffer

Som overskriften siger, kan du godt komme i ketose på omega6 og oxiderede fedtstoffer, altså i det hele taget dårlige og sygdomsfremkaldende fedtstoffer, i for høj en mængde. Det er svaret på, hvorfor du sagtens kan leve Keto på en sygdomsfremkaldende måde, og hvorfor Keto i virkeligheden ikke skal anbefales, medmindre man ved hvad man gør.

 

Hvis du er vant til at spise en bestemt type fedtstof, som ligger mere til den dårlige side, og du begynder på Keto uden at uddanne dig selv, kan du risikere at du springer direkte i en bombe af oxiderede fedtstoffer.

 

Så hvad er Keto så? Keto+

Keto+ er Keto på den gode og sunde måde. Keto+ er udviklet med et sundhedsfremmende afsæt med udgangspunkt i moderne videnskab og undersøgelser. Det betyder masser af grøntsager, moderat protein og godt med den rigtige type af fedtstoffer, hvor der tages hensyn til kvaliteten af kødet, vi spiser, men specielt kvaliteten af fedtstofferne. Keto+ er en livsstil – Det er mad uden kemi, uden forarbejdede kulhydrater og med masser af vitaminer og mineraler.

Billede fra Ketoliv bog: Ketoliv – Grundbog om vægttab og sundhed med Keto

 

Ny madpyramide

Keto+ handler om, at spise den mad, der ligger højest i madpyramiden, når det kommer til at indeholde flest mineraler, vitaminer og sunde fedtstoffer. Det er grøntsager, masser af grøntsager, kød af god kvalitet og sunde fedtstoffer, og fedtstoffer der ikke overophedes. De fire Keto+ principper er disse:

  1. Spis godt med protein
    Protein er det mest mættende af de tre næringsstoffer og er byggesten for celler og muskler. En moderat mængde protein har generelt en muskelbevarende effekt, selv under perioder med kalorieunderskud og vægttab. Men hvis vi indtager for meget protein, kan en del af det blive omdannet til glukose (kulhydrat). Der skal dog ret store mængder protein til, før det har en mærkbar forstyrrende effekt for ketosen. Protein får du primært fra kød, fisk, æg, nødder og kerner.
  2. Begræns kulhydratindtaget, og få dine få kulhydrater fra grøntsager
    Mange tror, at keto handler om at indtage store mængder fedt. Men fedtindtaget er ikke nær så vigtigt, som det er at mindske indtaget af kulhydrater. Det er den lave mængde kulhydrater, der tvinger kroppen til at skifte fra glukose til fedtforbrænding, og ikke omvendt. Undgå derfor fx brød, ris, pasta, kornprodukter, sukker og honning.
  3. Spis sunde fedtstoffer
    Vi skal gå efter de sunde fedtstoffer, så vi giver kroppen det rigtige brændstof at arbejde med. Fedt findes i forskellige mængder i al slags mad, lige fra fedt kød til bacon og ned til den mest fedtfattige mad som spinat og salatblade. Der er næsten ingen fedt i, men det er der. Fedt er en essentiel ingrediens i maden, fordi det er hovedingrediensen i cellemembranen på hver eneste lille celle i din krop. Og uden cellemembran ville ingen celler kunne eksistere. Uanset om du er ude efter vægttab eller sundhed, er det vigtigt, at fedtstofferne, du indtager, er fra gode kilder. Set med keto-brillerne er det eksempelvis smør, olivenolie, avocadoolie, kokosolie, miljøvenlig palmeolie, sesam- og hørfrøolie, og for nogle også mælkeprodukter.
  4. Spis næringsrig mad af høj kvalitet
    På Keto+ vægter vi næringsrige madvarer højt. Det vil sige den type mad, der har det højeste indhold af vitaminer, mineraler, en god sammensætning af fedtstoffer, og hvor der er taget hensyn til velfærd, miljø og behandling af dyr. Det kan nemlig godt være, at hver enkelt lille beslutning ikke virker så betydelig, men hvis du vælger næringsrig mad hver gang, bliver det til mange enkeltstående gode valg om dagen, som bliver til mange vitaminer og mineraler på en uge – og endnu flere på en måned og på et år. Det vil give dig en sund og rask krop på sigt. Ligesom en motor består af mange små dele, er de alle nødvendige for, at motoren fungerer optimalt. Du kan altså ikke undvære vitaminer og mineraler, og det er vigtigt, at du får dem igennem maden, fordi der er et stort og vigtigt samspil imellem enzymerne og vitaminerne og mineralerne i den mad, du spiser. Et samspil, der oftest mangler, hvis du forsøger at få stofferne med en vitaminpille i stedet for fra rigtig mad.

 

Vil du vide mere?

Vil du vide alt hvad der er værd at vide om Keto, vægttab og sundhed, så er Ketolivs grundbog det helt rigtige for dig. Den er på 275 sider, og selvom den kommer omkring nogle komplicerede emner, er det på en måde, der er utrolig nem at forstå, og spiselig for alle og enhver. Det er hvad vi er gode til, og hvad vi elsker at gøre. Køb Ketolivs grundbog hos Gucca eller Saxo

Kilder
[1] Hall KD, Guo J. Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition. Gastroenterology. 2017;152(7):1718‐1727.e3. doi:10.1053/j.gastro.2017.01.052

[2] Cara B Ebbeling et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018; 363 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k4583 (Published 14 November 2018)

[3] Zigman JM, Bouret SG, Andrews ZB. Obesity Impairs the Action of the Neuroendocrine Ghrelin System. Trends in Endocrinology and Metabolism: TEM. 2016 Jan;27(1):54-63. DOI: 10.1016/j.tem.2015.09.010.

[4] Omega-6 fatty acids and inflammation Innes J.K., Calder P.C. (2018) Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 132 , pp. 41-48.

[5] Simopoulos, Artemis P. “An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity.” Nutrients vol. 8,3 128. 2 Mar. 2016, doi:10.3390/nu8030128

0 Shares
Del artiklen